lunes, 9 de mayo de 2011

MANDONGUILLAS AMB SEPIA

                   




   MANDONGUILLES AMB SIPIA

Aquí en teniu la recepta tal i com me l'ha facilitat l'Anna:
INGREDIENTS:
Vi ranci, pèsols, patata, llet, caldo de peix, tomàquets madurs, sípia, vedella, porc, cebes, ametlles crues, alls, pa, julivert, pebre, sal, ous, canella en pols, llimona i farina.
NOTES:
Amb aquest plat embrutarem ben poc.
La sípia pot ser tan fresca com congelada (pels processos que la fan passar fan que sigui molt més tendra), si la fem congelada per fer-la la col·loquem en una olla i la escaldem.
Amb dues sípies poden menjar entre 3 i 4 persones (depenent de la quantitat de mandonguilles).
Per les mandonguilles utilitzarem carn de vedella i de porc (meitat i meitat). Si només utilitzem vedella (color més fosc) les mandonguilles ens sortiran una mica més seques (te menys greix).

ORDRE: (a la mateixa olla) picada, sípia i sofregit.
- PICADA:
Col·loquem a una olla gran amb oli d’oliva (bastant) un grapadet d’ametlles crues i pelades, 2 alls pelats per tal que es dorin una mica. Hi col·locarem més tard 3-4 llesques de pa (remenem i girem el pa) i quan ja estigui tot ben torrat julivert fresc.
Un cop torrat ho passarem a la ma de morter (sense oli fregit) i hi afegirem una goteta de vi ranci. Un cop picat se li pot afegir una mica d’oli d’oliva cru.
(Si no tenim vi ranci el podem fer agafant una mica de vi negre i una mica de brandi, i si no tenim brandi posarem vi negre directament.)
- SÍPIA:
Col·loquem la sípia trossejada a l’olla on hem fet la picada i la salem amb dos grapadets de sal.
(Les potes de la sípia (tentacles) es poden triturar i afegir a la carn de les mandonguilles)

- SOFREGIT:
Piquem 1 o 2 cebes i les afegim a l’olla on hem fet la sípia amb una mica d’oli d’oliva. Afegim dos dents d’all pelats i picats i els deixem a foc lent.
Quan comencin a agafar color hi afegim 3 tomàquets madurs, que tallarem i rallarem amb el rallador gran deixant la pell fora i pujarem una mica el foc. Ho deixarem reduir (perdre l’aigua i agafar textura i color).

Quan vagi perdent l’aigua hi afegirem una mica de caldo de peix (tetrabrike) i ho tornarem a reduir. Repetirem el procés i quan s’hagi reduït afegirem la sípia i ho cobrirem amb caldo de peix. Col·locarem desprès la mateixa quantitat d’aigua que de caldo. Desprès d’uns 20-25 minuts hi tirarem una patata a trossos petits.
Quan a les patates els hi quedi poc per fer, afegirem la picada i els pèsols (no masses ja que es tracta d’un plat prou complert) i les mandonguilles. Ho remenem tot bé i ho deixem uns 5 minuts.
(Si les mandonguilles les deixem a l’olla massa estona s'assecaran)
- MANDONGUILLES:
Per 4 racions agafarem uns 400-500 grams de carn.
Agafem 5 llesques de pa que fem a daus i els hi afegim una mica de llet, aixafem el pa amb una forquilla.
A la carn li afegim julivert, sal (no massa depenent d’on la traiem, si ve d’una botifarra ja estarà salada) pebre, el pa amb llet i 1 ou sencer.
Remenem bé la pasta i hi afegim una mica de canella en pols i pell de llimona rallada fina.
Col·loquem farina en un plat i amb dos culleres fem les boles les enfarinem i els hi donem forma.
Afegim oli en una paella i fem les mandonguilles.

1 comentario:

  1. M'agrada molt aquest plat....ummmm com puc convencer el grup perquè fem una degustació?

    Una abraçada i molta sort amb el projecte.
    "El tutor"

    ResponderEliminar