DICCIONARI

Amanir: condimentar qualsevol aliment amb oli, vinagre i sal. Els amaniments s'han anat sofisticant amb el temps i el guarniment "clàssic" pot admetre normalment el pebre i les herbes aromàtiques.Les herbes aromàtiques poden donar un gran joc en els amaniments proporcionant a cada aliment aquell punt aromàtic que és més idoni. Hi ha associacions ja molt inseparables com la d'alfàbrega amb el tomàquet, l'orenga amb el gaspatxo, etc.
A foc lent Escalfar un líquid a 85 º C, o coure verdures en aquest líquid.

 A la graella Coure amb calor indirecte en una superfície sòlida.

- A punt Quan un aliment arriba el seu grau just de cocció o de sal.

- Abrillantar Donar brillantor a pastissos o altres preparats culinaris per mitjà de gelea, gelatina, mantega clarificada o rovell d'ou.

- Acanalada Fer canals o estries a l'exterior d'un gènere cru.

- Acaramel·lada Bulliu el sucre o l'almívar fins que tingui un color marró dorado.El caramel s'usa per cobrir els motlles dels budines i flanes.Con aquest terme s'indica també una altra operació: s'empolvora un púding amb sucre i passi-pel grill d' manera que el sucre es funda i cobreixi el caramel dolç.

Amanir Condimentar un dinar per donar-li millor sabor.-
- Adobar Preparar en cru carns i peixos, deixant-los coberts en oli, sal, alls, llimona o vinagre, cebes, pastanagues, julivert i espècies.
Bany Maria Mètode que consisteix a posar l'aliment a coure en un recipient que s'introdueix en un altre més gran amb aigua calenta sense deixar que aquesta arribi a bullir.

Batedores de globus Tenen diversos filferros corbats amb un mànec de fusta o de metal.Recomendamos que es tinguin dos: un petit per batre una clara d'ou i un altre major per a grans quantitats.- Batedores elèctriques alleugereixen la feina de muntar ous, nata ... Cal anar amb compte amb elles per no passar-se de punt del que s'està batiendo.Cuando les aspes no s'estan utilitzant es guarden en un recipient.
- Batedores en espiral Té una espiral de filferro posada al voltant d'un ull de filferro més grueso.Este tipus de batedor serveix per alleugerir i abrillantar les salses.
        Batedores giratòries Són dues aspes unitat a un mànec i mogudes per una roda que gira amb una manivela.Sirve per muntar clares d'ou, nata i batre altres coses.- Batedores manuals S'empren amb un moviment circular o de vaivé de la mà, segons el ritme del que bat i la velocitat amb què es munten els ingredientes.Es un treball pesat, però els perfeccionistes diuen que les batedores manuals produeixen els millors resultats ja que dóna més cos als merengues, suflés. 
- Batre Barrejar enèrgicament, en un moviment circular cap amunt, fent servir una forquilla o un batedoR

 Caramelitzar Banyar en caramel.
- Caramel Sucre torrat al foc al qual s'afegeixen unes gotes d'aigua.
-        
- Emulsió Líquid d'aspecte lacti que té en suspensió petitíssimes partícules de substàncies insolubles en l'aigua, com greixos, resines, bàlsams, etc.- Greixar Untar amb mantega l'interior d'un motlle o recipient.
        
- Enfarinar Embolicar un aliment en farina abans de fregir i ofegar.- Glaçar Cobrir un preparat amb melmelada, sucre, gelatina, etc., Perquè adquireixi un aspecte brillante.Cocer un aliment al forn amb una sèrie d'aliments com gelatina, salsa etc., Perquè quedi brillant.

Gratinar Torrar al forn la part superior d'un aliment preparat, cobert prèviament amb pa ratllat o formatge ratllat i mantega.Bullir Coure un aliment en un líquid a temperatura d'ebullició.

Enfornar Cuinar per calor seca indirecte, normalment en un forn.Juliana Tècnica de tallar les verdures a tires finites.
       
- Macerar
Estovar un aliment durant un determinat temps en un líquid o un adob amb la finalitat que estigui més tendre i s'impregni del sabor del líquid de la maceració. El líquid de la maceració s'utilitza després en l'elaboració de la salsa.Mi-cuit Producte en conserva a mig coure que ja està desnervado i es ven en motlle, terrina o rotllo al buit


Napar Cobrir una preparació amb una salsa, crema, etc.
 
Papillot Rostit de carn o peix amb mantega i oli i embolicat en un paper.

- Arrebossar Embolicar un aliment amb farina o pa ratllat i ou abans de fregir.

- Rectificar Posar a punt el condiment o color d'un preparat.
- Reduir Continuar coent una salsa, brou o un líquid perquè vagi perdent aigua i s'espesseixi
- Roux Barreja de farina i mantega usada per espessir salses i sopes.

Sagellar
Posar la carn a foc fort per tancar els porus i així evitar que perdi el seu suc.

- Tamissar
Passar una salsa o un producte per un colador.